informacje

Opis kursu

 

AKADEMIA KULINARNA W KRAKOWIE to pierwsza i jedyna jednostka w Polsce kształcąca pasjonatów żywności i gastronomii we współpracy z najlepszymi specjalistami z kraju i z zagranicy.

Piętnaście spotkań AKADEMII KULINARNEJ W KRAKOWIE działającej przy Uniwersytecie Papieskim Jana Pawła II w Krakowie we współpracy z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie odbędzie się w wybrane weekendy od listopada 2019 roku do czerwca 2020 roku.

Propozycja AKADEMII KULINARNEJ skierowana jest zarówno do osób związanych z branżą kulinarną, jak i do pasjonatów jedzenia i tradycji kulinarnej oraz tych, którzy wiążą swoją przyszłość z szeroko pojętą praktyką kulinarną, również w perspektywie ekologii i ruchu slow food.

AKADEMIA KULINARNA to zajęcia teoretyczne, obejmujące historię, kulturę, dziedzictwo żywieniowe i sztukę kulinarną wraz z omówieniem zagadnień szczegółowych oraz zajęcia praktyczne połączone z ćwiczeniami/praktykami na miejscu i w terenie oraz wyjazdami studyjnymi. A wszystko ze szczególnym uwzględnieniem dziedzictwa kuchni polskiej i lokalnej, a także tradycyjnych i zrównoważonych metod wytwarzania żywności.


TEORIA:

Wiedza – wolność decyzji i wyboru

 

  • wiedza na temat tradycji i sztuki kulinarnej oraz bezpośredni kontakt z najwybitniejszymi znawcami oraz praktykami szeroko pojętej kultury kulinarnej
  • wiedzę przekażą cenieni polscy i zagraniczni wykładowcy akademiccy, osobistości świata kuchni, certyfikowani specjaliści
  • teoria zawsze poparta konkretnymi przykładami umożliwiającymi doświadczenie dawnych i aktualnych smaków i zapachów, metod wytwarzania żywności wczoraj i dziś
  • gastronomia ukazywana będzie jako wyraz ciągłości tradycji oraz jako proces twórczy i bodziec do nowych poszukiwań opartych na żywności produkowanej w sposób tradycyjny, zrównoważony, ekologiczny

PRAKTYKA:

Doświadcz, dotknij, poczuj smak

 

  • zajęcia praktyczne na miejscu i w terenie, w tym wyjazdy studyjne, prace laboratoryjne, warsztaty i degustacje, umożliwiające kontekstualizację wiedzy teoretycznej oraz nabycie umiejętności praktycznych. Wszystko po to, aby głębiej zrozumieć sztukę kulinarną z całym bogactwem jej tradycji
  • ćwiczenia, praktyki i wyjazdy studyjne umożliwią poznanie „od kuchni” tajników sztuki kulinarnej opartej na rodzimej tradycji oraz procesów zrównoważonego i tradycyjnego wytwarzania żywności. Doświadczenie zajęć praktycznych „z pierwszej ręki” – u szefów kuchni, producentów żywności, społeczności gastronomicznych i twórców współczesnych projektów kulinarnych – nie tylko dostarczy nowych umiejętności, ale także rozwinie krytyczne i całościowe spojrzenie na system żywienia i praktyki funkcjonujące w gastronomii
  • możliwość odkrywania zrównoważonej sztuki kulinarnej, uwzględniającej historię i tradycję kulinarną regionu, kraju, społeczności oraz poszanowanie środowiska naturalnego
  • przygotowanie do wdrażania w szeroko rozumianej branży kulinarnej trendów zorientowanych lokalnie i ekologicznie
  • wreszcie odkrywanie, że można skutecznie łączyć wiedzę i kreatywność

Dzięki uczestnictwu w kursie Akademii Kulinarnej w Krakowie staniesz się specjalistą wszechstronnie przygotowanym do poruszania się w fascynującym i wielowymiarowym świecie jedzenia. Twoje umiejętności poświadczy Dyplom uniwersytecki, podpisany przez kadrę Akademii Kulinarnej w Krakowie.

Kultury ekologicznej nie można sprowadzać do serii
nagłych i jednostronnych odpowiedzi na problemy,
które powstają w związku z degradacją środowiska,
wyczerpywaniem się zasobów naturalnych
i zanieczyszczeniem. Powinna być ona innym
spojrzeniem, myślą, polityką, programem edukacyjnym,
stylem życia i duchowości...

[ENCYKLIKA LAUDATO SI', 111]

Kontakt

Akademia Kulinarna w Krakowie
Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
ul. Kanonicza 9/202, 31-002 Kraków
akademia@akademiakulinarna.edu.pl
facebook.com/AkademiaKulinarnawKrakowie

 

Akademia Kulinarna - logo
Uniwersytet Papieski - logo
Uniwersytet Rolniczy - logo